maanantai 10. lokakuuta 2011

Etäopetuksen riemuja

Perjantai-itapäivänä sattui FY8-kurssin, jonka aiheena on muuten Aine ja säteily, etäopetustunnilla kummallinen tapahtuma. Opettaja PP ihmetteli suuresti, kun videoyhteys Padasjokeen katkesi yhtäkkiä. Ilmeisesti perjantaina riehuneet myrskytuulet katkaisivat Padasjoen kunnan alueelta sähköt tai netin, sillä iltapäiväkolmen jälkeen Padasjoen kunnan internetsivutkin olivat nurin. Padasjoen opiskelijan osalta tunti katkesi tähän, Sysmässä tunti käytiin loppuun parinkymmenen minuutin ihmettelyn jälkeen.

Kysymys kuuluu, että miten tälläiseen voitaisiin varautua? Itsestäänselvä vastaus kuuluu että ei mitenkään. Etäopetus on hieno juttu niin pitkään kuin kaikki toimii, mutta entä kun jokin menee pieleen edellisen esimerkin tavoin? Tavallisella oppitunnilla tunti olisi jatkunut sähkökatkosta huolimatta, mutta etäopetustunnin moinen katkos keskeyttää katkoksen ajaksi. Entä jos Sysmässä etäopetustilasta (se ergonomialtaan kivikautinen pieni koppi puukoulun yläkerrassa, joka tunnetaan myös luokkana 6) sattuisi hajoamaan jokin laite? Opiskelijaparat saattaisivat kyseisessä tilanteessa jäädä pidemmiksikin ajoiksi ilman oppimisen kannalta tärkeää videoneuvotteluopetusta, oppimistulokset huononisivat ja kaikkea muuta ikävää. Toivottavasti näin ei siis käy.

2 kommenttia:

  1. ei taida koko koulusta löytyä yhtään positiivista kerrottavaa :(

    VastaaPoista
  2. Ei tälläisiin voi varautua, tosin jos kunnalla riittää rahaa vetää oma yhteys Padasjoelle. Kuitenkin todellinen vaaratekijä on etäopetusluokassa sijatseva Saloran mustavalkotelevisio. Kyseinen kuvaputki saattaa hetkenä minä hyvänsä syttyä palamaan. Kyllä siinä sitten on kokkoa kerrakseen, jos puukoulu roihahtaa. Tälläisen kulttuurihistoriallisen kohteen kyllä pitäisi ehdottomasti saada jonkinlainen automaattinen sammutusjärjestelmä.

    VastaaPoista